Dnes ráno nepršalo a ja som dostal chuť prejsť sa po lese a prevetrať svoju novú zrkadlovku Nikon D700 na poli pre ňu ešte neskúšanom - foteniu živočíchov vo voľnej prírode. Je to ľahšie ako pri filme, lebo ISO (citlivosť čipu) ide kedykoľvek zmeniť podľa potreby a fotenie vás nestojí skoro nič - pravda keď ste už po investícii do techniky po ktorej srdce zaplesá a peňaženka zaplače. :-)

 

Po krátkej chôdzi dolinou ma prekvapil zátaras na ceste z vyvrátených topoľov ktoré so sebou zobrali aj pár jelší - žiaden veľký vietor som nezaregistroval a bobry tu nemáme...Prekročil som ich a zakrátko odbočil do kopca ktorý je mimo lovecký revír a zver sa tam nachádza hojnejšie ako inde kde je viac vyrušovaná.

 

Potichu som našľapoval a pod mladým hrabom som si nastavoval fotoaparát, keď som náhle videl ako sa popri mne mihol tieň. Vedľa preletel dravec a sadol si na 15m vzdialený konár - našťastie chrbtom ku mne. To mi poskytlo čas aby som sa ukryl za kmeňom a urobil zopár snímok. Zvuk uzávierky vzbudil jeho pozornosť a keď pootočil hlavu tak som spravil najlepší záber.

 

Dravec.jpg

Pravdepodobne ide o Myšiaka hôrneho.

 

Po chvíli preletel kúsok ďalej a potom sa vznášal nad dolinou ozývajúc sa svojim druhom.

Pokračoval som do kopca a po 50m som spozoroval srnu pasúcu sa v kríkoch. Chvíľami vrtela chvostíkom aby odohnala muchy ale nebola ostražitá. Čakal som či nevyjde z húštiny, ale nestalo sa tak a keď som sa príliš priblížil, tak si musela niečo všimnúť a rýchlym krokom miesto opustila. Vietor som mal dobrý...

 

Prešiel som asi 60m v smere jej úniku a ocitol som sa v riedkom poraste medzi dubmi a chvíľu sa rozhliadal uvedomujúc si že srna je už stratená. Stojac opretý o kmeň som načúval, a zrazu som si všimol rýchly pohyb na svahu oproti. Hnedé zviera sa prerušovane pohybovalo dole brehom a odhadol som to na tchora alebo kunu. O chvíľu som si bol istý - dole sa blížila kuna! Dúfal som že sa vyberie práve mojim smerom, lebo 180mm objektív nedával veľké možnosti zachytiť ju v inom smere. Vypadala smiešne, keď občas panáčkovala aby mala prehľad o svojom okolí čo jej sťažovala okolitá tráva. Mal som šťastie! Vybrala sa skoro priamo ku mne! Stavil som na istotu a zaostril som na kmeň ktorý jej križoval cestu. Keď naň vyliezla, tak tom stlačil spúšť. Po zvuku uzávierky zbystrila pozornosť a otočila hlavu ku mne a ja som na nič iné nečakal. Po stlačení spúšte sa otočila na pätách a fujazdila späť, len tak tráva viala! :-)

 

Kuna.jpg

Kuna lesná.

 

Hoci som sa ešte šiel pozrieť v smere je úniku, už po nej nebolo ani známky a po okolí sa rozliehala len zvada kŕdľa krkavcov ktoré krúžili nad lesom. Tak som vykročil smerom do kopca, dúfajúc že v húštinách stretnem divé svine s potomstvom ktorým svojim príchodom uštedrím nečakanú rozcvičku - alebo oni mne :-)

 

Šťastie som si však dnešný deň vyčerpal a videl som len ďatľa, ktorý skúšal svoju zbíjačku na okolitých stromoch.

 

Datel.jpg

Ďateľ veľký (samička).

 

Ratolest.jpg

Dubová ratolesť.

 

Hriby.jpg

Hríby a la macro.

 

List.jpg

Chrobák v soláriu.

 

Na záver článku ponúkam ešte zábery rosničky ktorú sme našli v našej záhrade.

 

Rosnicka.jpg

Rosnička zelená.

 

Rosnicka_II.jpg

Rosnička zelená.

 

Dúfam že vás článok potešil a na chvíľu vás vytrhol z ruchu miest a denného zhonu. Ak bude šťastie priať, tak sa stretnete s pokračovaním tohto článku. :-)

 

Použitá technika: Nikon D700, objektív Nikkor 180mm 2.8 D, okrem záberov rosničky, hríbov a listu, kde som použil Micro Nikkor 60mm 2.8 D.