Zväčšovanie fotografií

Napísal Peter Sýkora 25/05/2016 komentár(ov) Fotografická tlač,

Fotografie na rozdiel od vektorových obrázkov (logá, písma) sa nedajú zväčšovať bez straty kvality, pretože sa skladajú z malých štvorčekov (obrazových bodov - pixelov). Vektory sú vytvorené matematickými funkciami a preto sa na základe zmeny parametrov dajú zväčšovať v príslušnom grafickom programe bez straty kvality. Preto keď chceme vytlačiť fotku na veľký formát je potrebné ju kvalitne zvačšiť v nejakom programe. Samotné zväčšovanie fotografií je potrebné z toho dôvodu aby sme nevytlačili fotku rozmazanú a štvorčekovanú. Dôvodom rozmazania alebo štvorčekovania býva vo väčšine prípadov nízke rozlíšenie fotoaparátu pre potreby veľkoformátovej tlače. O potrebnom rozlíšení sa viac dočítate v nasledovnom článku Rozlíšenie pre tlač.

 

Ako optimálne zväčšiť fotografiu pre tlač?

 

Odpoveď je v podstate veľmi jednoduchá. Na veľkoformátové zväčšovanie existuje profesionálny softvér pracujúci v tzv. režime fraktálovej interpolácie obrazu a jeho názov je PERFECT RESIZE

 

Fraktálová interpolácia je založená na hlbokej analýze kresby obrazu, ktorý sa rozkladá ma malé jednotky - fraktály. Fraktály sú následne samostatne zväčšované pomocou algoritmov a tento výpočet môže trvať aj niekoľko minút.

 

Rozdiel oproti klasickej bikubickej inerpolácii je v tom, že pri bikubickej sa interpolujú teda rozťahujú okrem vnútra obrazu aj jeho hrany a tým dochádza k obrysovej neostrosti. Fraktálová naproti tomu rozpozná, že sa jedná o fraktál na hrane a zväčší ho bez rozťahovania obrysov.

fasiang-original

Príklad: Máme fotografiu z 12 Mpx fotoaparátu Nikon D700 orezanú na 8 Mpx (3429 x 2281px). Potrebujem ju vytlačiť na plagát 90x60cm, čiže ju potrebujem zväčšiť 9 násobne na veľkosť 72 Mpx (10630 x 7085px). Na zväčšovanie použijem najskôr bikubickú a potom fraktálovú metódu.

 

fasiang-original-vyrez

Výrez z fotografie pred zväčšením.

Zväčšenie: 100%

Mierka zobrazenia na monitore: 50%

 

fasiang-bikubicka-vyrez

Bikubické zväčšovanie - Photoshop

Zväčšenie: 900%

Mierka zobrazenia na monitore: 50%

 

fasiang-fraktalova-vyrez

Fraktálové zväčšovanie - Perfect Resize

Zväčšenie: 900%

Mierka zobrazenia na monitore: 50%

 

Na samotnom výtlačku fraktály prakticky nie je vidieť tak ako na monitore a pri určitej pozorovacej vzdialenosti by ste zrejme vďaka fraktálom nevedeli určiť rozdiel medzi fotografiami nasnímanými 12 Mpx a 36 Mpx fotoaparátom, za predpokladu že sú nasnímané kvalitným objektívom.

 

TIP: Skúste sa na tento výrez pozerať zo vzdialenosti 0,5m a viac a uvidíte to približne tak, ako keby to bol výtlačok, pretože ide o výrez pri 50% zobrazení na monitore. 50%-nú alebo 25%-nú mierku zväčšenia sa totiž odporúča mať nastavenú pri doostrovaní fotografií, pri tomto zväčšení ju vidíme a vnímame približne tak isto ako na výtlačku.

 

Tipy:

  • program má zmysel používať pri zväčšeninách nad 150% alebo pri tlači na formát A2 (60x40cm) a väčší, pretože na menšie formáty (A5, A4, A3) je úplne dostatočné použiť bikubickú metódu  zväčšovania obrazu s jemným doostrením (štandardne implementovanú vo Photoshope) za predpokladu, že máte fotografiu s rozlíšením minimálne 6 MPx  s dobrým zaostrením hlavného objektu
  • najlepšie výsledky dosiahneme pri formátoch RAW, TIFF a PSD pretože pri JPG sa zvýrazňujú prípadné artefakty
  • nové zväčšeniny robíme zásadne z originálnych súborov a nie z už vypočítaných zväčšenín
  • je lepšie použiť 8-bitový súbor namiesto 16-bitového pretože u 8-bitových program vyhladá a zaostrí viac podrobností v nevýrazne prekreslených oblastiach a vzhľadom k tomu že interpolujeme už tonálne a farebne upravený súbor, konverzia na 8 bitov kvalitu obrazu neovplyvní
  • pri plochých alebo nekvalitných fotografiách s malým rozlíšením sa odporúča pridať funkciu zrno (FILM GRAIN) k potlačeniu digitálneho syntetického vzhľadu fotografií
  • najviac sa ostrosť a kresba po fraktálovom zväčšení fotografie prejavia pri veľkom množstve jemných detailov, napr. pri fotografiách prírody

 

Samotný program Perfect Resize (po starom sa volal Genuine Fractals) je dodávaný aj ako Plug-in do Photoshopu (aj do Elements) patrí k najpoužívanejším na trhu a predáva sa aj v samostatnej verzii. Používajú ho profesionálni fotografi na celom svete. Ja som osobne vyskúšal niekoľko spôsobov zväčšovania obrazu a preto môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti že je najlepší!

 

Galéria

 

Správne rozlíšenie obrázkov má aj svoje praktické využitie, hlavne pri výrobe obrazov z fotografií na väčšie formáty (viď video):

 


Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: