Prosiecka a Kvačianska dolina

Napísal Peter Sýkora 26/09/2016 komentár(ov) Turistika,

Prosiecka dolina býva považovaná za najkrajšiu dolinu najmä pre krasové útvary a pestrosť rastlín. To či je to naozaj tak sa dozviete v tomto príspevku. Kvačianska dolina je hlboká roklina tvorená vápencom. Nachádza sa v nej veľmi zaujímavá lokalita s dreveným vodným mlynom. Názorne je popísaná činnosť vodného mlynu a zblízka si môžete pozrieť celý proces od náhonu, sprevodovania až po napojenie na gátor a iné stroje.

 

Prosiecka a Kvačianska dolina

Trasa: Náučný chodník Prosieckou a Kvačianskou dolinou, Prosiek - Veľké Borové - Kvačany - Prosiek

 

Náročnosť (1-9): 4

Trvanie: 6 hod.

Prevýšenie: 350 m

Dĺžka trasy: 20 km

Mapa na stiahnutie:  Náučný chodník Prosieckou a Kvačianskou dolinou

Prospekt na stiahnutie:  Prosiecka dolina

 

Popis: Trasa začína v Prosieku neďaleko Liptovskej Mary. Na konci dediny treba prísť na parkovisko umiestnené vedľa obecného ihriska. Parkovisko je platené zrejme len počas sezóny. Pri ihrisku sa nachádza bufet s lacným pivom, dobrou kávou a základným občerstvením.

 

Prosiecka dolina má dĺžku 3.5 km a je súčasťou národnej prírodnej rezervácie. Je tvorená vápencami a dolomitmi podobne ako celé Chočské vrchy. Prvá časť trasy je pomerne nezaujímavá s množstvom popadaného dreva.

 

 

Krajšia časť doliny začína až v druhej polovine po výstupe do vyššej nadmorskej výšky. Prosiecky vodopád v lete nefunguje ale uvidíte ho aspoň na informačnej tabuli :-). Celkovo ma Prosiecka dolina trochu sklamala, protože som ju porovnával s Jánošíkovými dierami pri výstupe na Rozsutce. Jánošíkove diery sú ale turisticky omnoho atraktívnejšie.

 

 

Náučný chodník pokračuje ďalej po lúkach do obce Veľké Borové. Tu sa môžete naobedovať a posedieť v malej krčme pri pive. Klasické halušky stoja vyše 5€.

 

 

Kvačianska dolina je celkom zaujímavá a nájdeme v nej aj funkčný vodopád.

 

 

Najzaujímavejšia časť náučného chodníka je ukážka starého mlynu na mieste s názvom Oblazy. Natrafili sme tu na mnoho motorkárov. Už len kvôli tomuto mlynu sa oplatí túto dolinu navštíviť.

 

Fotograficky najzaujímavejšia bola pre mňa posledná časť náučného chodníka medzi Kvačanmi a Prosiekom. Lesný chodník vedie okrajom lesa v dostatočnej výške na zaujímavé krajinárske pohľady. V hľadáčiku uvidíme krásnu panorámu s pohľadom na Kvačany, Liptovskú Maru, vykosené lúky ideálne na romantické prechádzky v konskom sedle a v pozadí panorámu Nízkych Tatier. Základom pri takomto fotografovaní je používať polarizačný filter. Dokáže účinne znížiť opar v pozadí a krásne zvýrazniť farby potlačením odleskov. Ideálny bol aj čas na fotenie krajiny tesne pred západom. Tieto miesta odporúčam krajinárom navštíviť hlavne na jeseň. Pribaliť treba aj teleobjektív so statívom :-)

 

Použitá technika: Nikon D7200 + Tamron SP 24-70/2.8 VC + CPL

Kompletná galéria: <<< kliknite sem >>>

 

Ak máte ďalšie tipy na zaujímavé miesta alebo fotograficky zaujímavú trasu podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom.


Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: