Rozlíšenie pre tlač

Napísal Peter Sýkora 25/05/2016 komentár(ov) Fotografická tlač,

Po viacročnej praxi s veľkoformátovou tlačou som sa rozhodol prepísať pôvodný článok a prakticky vysvetliť aj pre začiatočníkov na čo si dávať pozor, ak si chcú dať vytlačiť fotografiu v primeranej kvalite na veľký formát. Častokrát ľudia posielajú na tlač fotografie stiahnuté so sociálnych sietí typu Facebook, Google+, Picasa, nájdené pomocou nejakého vyhľadávača napr. Google alebo stiahnuté z fotoserverov a rôznych webstránok. Takéto fotografie sú však na 99% zmenšované a preto úplne nevhodné pre veľkoformátovú tlač.

 

Prečo? Pretože monitoru počitača postačuje na vykreslenie celej fotografie v plnej veľkosti omnoho menej pixlov 72 dpi oproti tomu ako potrebuje tlačiareň na fotografickú tlač 300 dpi (správne označenie je 300 PPI, ale častejšie sa používa skratka dpi) a preto fotograf originálne fotografie zmenšuje. Zároveň tým aj ušetrí miesto na webe, originálna fotka by zabrala veľa miesta cca 3 až 10 MB podľa rozlíšenia fotoaparátu, pričom zmenšená fotka pre web zaberá v priemere od 50 do 500 kB, čo je obrovský rozdiel. Fotka sa na webe preto aj rýchlejšie načítava a fotograf je zároveň týmto spôsobom chránený pred použitím fotografie za účelom neoprávnenej tlače.

 

Preto ak chcete tlačiť fotografie vo fotografickej kvalite zásada číslo jedna je nesťahovať fotografie z webu (s výnimkou fotobaniek alebo fotografií vytriedených pomocou filtra veľkosti), ale posielať originálne fotografie nasnímané z digitálneho fotoaparátu. Čím viac MPx má váš fotoaparát, tým lepšie z hľadiska veľkoformátovej tlače. Ak fotografie máte od profesionálneho fotografa, dajte si pozor aby ste neposlali zmenšenú verziu učenú pre web. Ak si sami upravujete fotografie neodporúčam používať online editory na úpravu fotografií, pretože väčšinou automaticky zmenšujú výstupy, pre začiatočníkov odporúčam na základné aj pokročilé úpravy fotiek program ZONER PHOTO STUDIO (slovenčina, 30 dní zdarma).

 

Čo je to rozlíšenie obrázka?

 

Grafické prvky, ktoré sú vytvorené kresliacim programom, skenovacím programom alebo digitálnym fotoaparátom, tvorí mriežka rozlične vyfarbených štvorčekov, ktoré sa nazývajú pixle (v slovenčine sa ešte používa názov "obrazové body"). Čím viac pixlov grafický prvok obsahuje, tým viac detailov zobrazuje.

 

dpi-zom highRes-vs-LoRes dpi a rozlisenie obrazka

 

Rozlíšenie fotografie je dané v podstate počtom pixlov vo vodorovnom a zvislom smere. Napríklad na obrázku máme 6MPx fotografiu zo zrkadlovky s rozlíšením vo vodorovnom smere 3000px a vo zvislom smere 2000px:

 

 laura-1u

 

Zrkadlovky majú štandardne pomer strán 3:2. Kompaktné fotoaparáty majú na rozdiel od zrkadloviek pomer strán 4:3, preto ak chceme tlačiť fotografiu 30x20cm musíme ju orezať pred tlačou v grafickom editore, prípadne prestaviť v menu fotoaparátu pred fotením pomer strán na 3:2, ak to fotoaparát umožňuje. Z obrázka vidíme že ak poznáme rozlíšenie fotografie, čiže jej počet pixlov, môžeme vypočítať koľko má Mpx [Megapixlov] a to tak, že vydelíme pixle tisícom a potom vynásobíme podľa vzorca:

 

(3000px /1000) x (2000px /1000) = 3 x 2 = 6 Mpx

 

Napríklad fotoaparát s čipom 2048×1536 zodpovedá „3 megapixlom“ (2048 × 1536 / 220=3).

 

Online kalkulačku nájdete na tomto odkaze.

 

Rozlíšenie obrázka sa vyjadruje v pixloch na palec (ppi). Každý obrázok má konečný počet pixlov. Zväčšovaním obrázka sa znižuje jeho rozlíšenie (menej ppi). Zmenšovaním obrázka sa rozlíšenie zvyšuje (viac ppi).

Ak je rozlíšenie príliš nízke, bude vytlačený obrázok hranatejší. Ak je rozlíšenie obrázka príliš vysoké, súbor s obrázkom bude príliš veľký a jeho otvorenie, úprava alebo tlač bude trvať dlhšie.

Ak je rozlíšenie obrázka vyššie, ako môže tlačiareň vytlačiť (napríklad obrázok s rozlíšením 800 ppi na tlačiarni s rozlíšením 300 ppi), tlačiareň potrebuje viac času na spracovanie obrázka bez toho, aby bol výsledný výtlačok detailnejší. Upravte rozlíšenie obrázka zhodne s rozlíšením tlačiarne.

 

Na dig.fotoaparáte je pevne dané max.rozlíšenie obrazu veľkosťou snímača a preto údaj PPI /DPI/ v okamihu snímania nie je dôležitý. Dôležitý je až keď ho budem chcieť vytlačiť v určitom rozmere pri optimálnom rozlíšení pre tlačiareň. Tento prepočet vykonáva za nás grafický program v ktorom upravujeme veľkosť fotografie podľa vzorca:

 

Dĺžka jednej strany [cm] = Celkové rozlíšenie obrázka [PPI] / Požadovaný počet bodov rozlíšenia [PPI] * 2.54

 

zmensovanie obrazka photoshop

 

Štandardné rozlíšenie fotografií pre fotorealistickú tlač na kvalitný fotopapier je 300 PPI (dpi).

Minimálna veľkosť fotografie pre veľkoformátovú tlač je 2 Megapixle [2 Mpx], t.j. veľkosť 15x10cm, 1772px x 1181px.

 

Pre laikov odporúčame ponechať pôvodné rozlíšenie fotografie a zveriť optimalizáciu na našu tlačovú službu. Pokiaľ zašlete fotografiu v nedostatočnom rozlíšení pre kvalitné spracovanie, budeme Vás o tom informovať a doporučíme vhodný formát. Pre pokročilých odporúčam použiť na zväčšovanie fototografií fraktálovú interpoláciu namiesto bikubickej, ktorá je štandardne implementovaná vo Photoshope. Ak ju nemáte k dispozícii odporúčam ponechať pôvodné rozlíšenie a zveriť zväčšovanie na našu službu.

 

Profi tlačiarne rady IPF napr. Canon IPF6300, IPF8400 dokážu pomocou špeciálneho pluginu pre Photoshop tlačiť obrázky až do rozlíšenia 600 PPI.

 

Tabuľka doporučených rozlíšení pre veľkoformátovú tlač

Formát Doporučené rozlíšenie
300 PPI [px]
Počet Megapixlov [MPx]
15x10 cm1772x1181

2 MPx

30x20 cm3543x23628 MPx
45x30 cm5315x354318 MPx
60x40 cm7087x472432 MPx
75x50 cm8858x590650 MPx
90x60 cm10630x708772 MPx
Uvedenou tabuľkou nechceme povedať, že nie je možné spracovat fotografie aj v menšom rozlíšení. 
 
Z tabuľky vyplýva, že ak chceme tlačiť fotografiu 60x40cm (čo je asi najčastejší formát pre veľkoformátovú tlač) bez zväčšovania (t.j. bez straty kvality), tak na to potrebujeme fotoaparát s rozlíšením 32Mpx a väčším, čomu zodpovedá napr. NIKON D800 (36Mpx). Mnoho ľudí si túto skutočnosť neuvedomuje a nadáva prečo sa stále vyrábajú fotoaparáty s vyšším rozlíšením :-). Samozrejme na kvalitnú tlač postačuje aj fotoaparát s nižším rozlíšením, pretože napr. spomínaná fraktálová interpolácia zväčšovania obrazu je tak kvalitná, že na výslednom printe žiadny rozdiel by ste na prvý pohľad nezbadali. Podmienkou je ale dobrá kresba a ostrosť fotografie.

 
Ako zistím aké má moja fotografia rozlíšenie?

 

V systéme Windows je to veľmi jednoduché. Kliknem pravým tlačidlom myši na fotografiu, zvolím si poslednú voľbu v menu "Vlastnosti" a kliknem na tretiu záložku "Podrobnosti"

 

laura-velkost

Z podrobností fotografie vidíme, že fotografia má nízke rozlíšenie 300x200px, na základe toho je zrejmé, že je určená len pre web prezentáciu, rozlíšenie 72dpi je vhodné len pre zobrazenie na monitore alebo v mobile. Ak by sme túto fotografiu poslali do tlače v tomto rozlíšení a prevzorkovali do fotografickej kvality 300dpi, tak by sme ju mohli vytlačiť bez zväčšovania iba na veľkosť 2,54cm x 1,69cm, pretože tu pekne vidíme že 300px na palec je vlastne základná jednotka rozlíšenia pre fotorealistickú tlač a palec má v prepočte na centimetre veľkosť 2,54cm.

 

laura-po-zvacseni

Ak by sme túto istú fotografiu zväčšili napr. na rozmer 30x20cm a prevzorkovali zo 72dpi na 300dpi pre tlač, fotografia by bola nekvalitná (rozpixlovaná, hranatá) a vzniklo by veľa artefaktov hlavne na hranách.

 

laura-po-zvacseni-2

Fotografia vytlačená z pôvodného rozlíšenia fotoaparátu 12Mpx by vyzerala omnoho kvalitnejšie, ako máme možnosť vidieť na obrázku.

 


Ako nájdem na webe fotografiu s dostatočným rozlíšením pre tlač?

 

Najlepším vyhľadávačom z mojho pohľadu je vyhľadávač www.google.sk, preto si ukážeme ako treba nastaviť filter na veľkosť vyhľadávaných fotografií. Kliknite na stránke google na obrázky, napíšte názov čo chcete vyhľadať napr. bojnický zámok, kliknite na záložku "Vyhľadávacie nástroje", potom na záložku "Veľkosť" a nastavte filter na Väčšie ako 2 Mpx alebo 4 Mpx.

 

Ďalej by som ešte odporučil na vyhľadávanie fotografií použiť free fotobanku http://www.freepik.com alebo platenú fotobanku http://www.123rf.com

 

vyhladavanie-zamok

 

Poznámka: Často môžete vidieť rozlíšenie obrázka vyjadrené v bodoch na palec (dpi) namiesto ppi. Tieto termíny sa často zamieňajú.

 

Aký je rozdiel medzi PPI a DPI?

 

PPI (PIXELS PER INCH) - v preklade znamená BODY OBRAZU NA PALEC

 

 PRÍKLAD: máme 6 MPix fotoaparát z rozlíšením 3000 x 2000 pixelov, 1 palec = 2,54 cm, ak nastavíme rozlíšenie pre tlač 300 PPI (t.j. pre predstavu 300 pixelov zoradených vedla seba na dížke 2,54 cm) znamená to že výsledná fotografia bude mať výsledný rozmer: 3000/300*2,54 x 2000/300*2,54 = 10*2,54 x 6,66*2,54 = 25,4x16,9 cm, čiže vidíme že 6 MPix fotoaparát nám stačí na tlač vo fotokvalite 300 PPI do rozmeru približne A4. Existujú však algoritmy, ktorými sa dá toto rozlíšenie podstatne zvýšiť napr. pomocou fraktálového programu Perfect Resize 9 (Genuine Fractals).

 

DPI (DOTS PER INCH) - v preklade znamená TLAČOVÉ BODY NA PALEC - tlačiareň nedokáže vytlačiť 1 pixel nejakej farby ale ho musí namiešať z niekoľkých bodov (DOTS) podľa počtu farebných atramentov ktoré má k dispozícii, čiže 1 pixel obrazu je vytvorený určitým počtom bodov (DOTS) a tento údaj DPI musí byť vždy väčší ako PPI. Prakticky to teda znamená že s akou hustotou je tlačiareň schopná striekať jednotlivé atramentové body (DOTS) na papier.

 

Správne rozlíšenie obrázkov má aj svoje praktické využitie, hlavne pri výrobe obrazov z fotografií na väčšie formáty (viď video):

 


Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: