Výstup na Malý Rozsutec

Napísal Peter Sýkora 11/04/2015 komentár(ov) Turistika,

Výstup na Veľký a Malý Rozsutec cez Jánošíkove diery z Terchovej patrí medzi top 10 najkrajších turistických trás na Slovensku.

 

DSC 8830

Trasa: okruh Hotel Diery - Ostrvné - Podžiar - Pod pálenicou - Medzirosutce - Malý Rozsutec - Osada pod Rozsutcom - Hotel Diery

 

Náročnosť (1-9): 7

Trvanie: 6 - 7 hod.

Prevýšenie: 768m

Najvyšší bod: Malý Rozsutec 1344mm

Mapa na stiahnutie:  mapa Jánošíkove Diery - Rozsutce (mapa obsahuje všetky zaujímavé trasy)

 

Popis: Pred samotnou cestou stačí nastaviť navigáciu na Terchová - Hotel Diery. Auto odporúčam odparkovať na platenom parkovisku pri Hoteli Diery. Parkovné stojí 2€ na celý deň (august 2014). Celková trasa je dosť náročná a mali by ju zvládnuť deti od 8 rokov ale aj fyzicky zdatnejší dôchodcovia. Neodporúčam pre ľudí s nejakými ťažkosťami, nakoľko je počas cesty veľké množstvo rebríkov a na konci výstupu reťaze na lezenie.

 

Trasa začína modrou značkou a pokračuje na Medzirozsutcoch (1200 mnm) po zelenej značke na Malý Rozsutec, kde pokračuje ďalej okruh do Osady pod Rozsutcom a končí opäť na parkovisku Hotela Diery. Najatraktívnejšia časť Jánošíkove diery vedie cez Biely Potok a je vybavená množstvom lavičiek, mostíkov, stupačiek a oceľových rebríkov. Na rebríkoch sa môžu tvoriť podľa množstva turistov menšie zápchy. Niekedy sú spôsobené čakaním na prekonanie strachu niektorých bojazlivejších, niekedy čakaním na pomaličky stúpajúcich rodičov s malými deťmi alebo sa stáva že treba čakať a dať prednosť vracajúcim sa turistom po tej istej trase. Na mapke nájdete aj doporučený smer pohybu po trasách, ktorý sa ale moc nedodržuje. Niektoré rebríky môžu byť šmykľavé pretože celá trasa vedie popri vodopádoch, je preto nevyhnutná kvalitná obuv. Najťažší a najšmykľavejší úsek Vás čaká tesne pod vrcholom Malého Rozsutca, kde sa nachádza asi 10-metrová skalná stena s reťazami. Mne osobne sa na nej šmýkalo omnoho viac ako na rebríkoch okolo vodopádov, pre chlapov vzhľadom na väčšiu silu v rukách nie je problém to vyliezť, omnoho viacej sa zapotia na tomto úseku ženy a menej fyzicky zdatní turisti. Odmenou za menšiu námahu je ale nádherný výhľad na Veľký Rozsutec a celé okolie.

 

Fotogaléria:

 

 

Použitá technika: Nikon D700 + Tamron SP 24-70/2.8 VC + CPL

Poznámka: nakoľko sú obrázky spracované vo Full-HD rozlíšení odporúčam prezerať fotogalériu v režime na celú obrazovku (kliknite na ikonu 4 šípky vychádzajúce od seba v pravom dolnom rohu fotogalérie, šipky sa zobrazia až po kliknutí na fotogalériu)

slideshow-fullscreen

Ak váš prehliadač nepodporuje Adobe Flash Player, fotogalériu môžete pozerať ešte na tomto linku: Fotogaléria Malý Rozsutec

 

Štítky: turistika Rozsutec

Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: