Free DTP balík: Scribus, Gimp a Inkscape

Napísal Peter Sýkora 09/06/2015 komentár(ov) Grafika,

Každý z nás si občas potrebuje vytlačiť nejakú pozvánku, brožúrku alebo dokonca časopis, knižku či kalendár. V dnešnej dobe je už toto celkom reálne a možné vytvoriť nie len v profesionálnych drahých programoch, ale existuje aj free alternatíva. Jednou z nich je aj trio open source programov zameraných na spracovanie grafiky pod názvami Scribus, Gimp a Inkscape. Tieto programy sú dokonca multiplatformové a spustíme ich na Linuxe, Macu alebo vo Windows.

 

Tieto 3 programy dokážu ako celok nahradiť pri bežných činnostiach také renomované programy ako sú Indesign, Quarkpress alebo Corel Draw. Každý z nich je vyvíjaný veľkou komunitou ľudí, ktorí sa snažia priblížiť ich k bezproblémovému použitiu. Samozrejme je s vývojom nových verzií a nástrojov spojené veľké množstvo chýb, ale vývoj rýchlo napreduje a čo nefunguje dnes zajtra už môže byť opravené. Napríklad pri Scribuse existuje k použitiu ako doporučená odladená verzia , tak aj verzia vývojová, ktorá napr. mne funguje ešte spoľahlivejšie ako oficiálna. Je preto len na nás, aby sme si overili čo pod naším systémom bude použiteľné a čo nie.

 

Niektorí ľudia považujú za DTP nástroje aj programy ako sú Word, OpenOffice alebo Powerpoint. Tieto programy síce poskytujú možnosť zadávania textov a aj vkladanie obrázkov či tabuliek, ale akonáhle napr. vložíme bitmapový obrázok a zmenšíme ho podľa potreby stratíme potrebné rozlíšenie vhodné pre kvalitnú tlač. Sú ale dostatočne vhodné na tlač textových dokumentov v kombinácii s vektorovou grafikou, pretože v tomto prípade je možné zväčšovanie bez straty kvality. Poslúžia nám dobre napríklad aj na prípravu textov, ktoré budeme neskôr importovať do nášho DTP programu.

 

A Scribus je práve tým programom, ktorý je vhodný na sadzbu dokumentov v potrebnej kvalite. Program má pre začiatočníkov trochu špecificky riešené vkladanie textu a obrázkov do rámcov. Rámce majú vo vlastnostiach potom nastaviteľné rôzne atribúty, pomocou ktorých si nastavíme výsledný vzhľad dokumentu. Pri vytváraní nového dokumentu by sme si mali najskôr vytvoriť adresár do ktorého vložíme naše podklady napr. texty, fonty a obrázky v potrebnom rozlíšení pre tlač a potom tieto pripravené údaje naimportujeme pomocou rámcov do nášho projektu. Pre externú úpravu obrázkov je v Scribuse prednastavený Gimp ale to sa dá zmeniť aj na iný editor.

 

Na zadávanie našich dát sa dá rýchlo zvyknúť a hotový projekt máme možnosť nakoniec exportovať do rôznych bitmapových formátov ako napr TIFF alebo vektorových EPS, SVG či PDF. Formát PDF je multiplatformový a podporuje ho takmer každý program zameraný na tlač. Pre podporu niektorých formátov je potrebné mať okrem Scribusu nainštalovaný program Ghostscript. Scribus podporuje aj správu farieb čo umožňuje obrázkom priradiť správny farebný priestor a tak isto je možné priradiť správny ICC profil monitora alebo tlačiarne.

  

                   

ukážka programu Scribus

 

Vektorové objekty sú obľúbené z toho dôvodu, že umožňujú neobmedzené zväčšovanie čo je dané ich presným matematickým popisom. To znamená že sú veľmi vhodnými objektami pre tlačové operácie a požiadavky tlače. Inkscape sa od začiatku usiloval o implementáciu podobných nástrojov ako má Illustrator alebo Corel Draw. Nájde si svoje uplatnenie ako v domácom tak aj v profi použití a práca s ním nie je vôbec komplikovaná. Dokáže plne podporovať a pracovať s formátom SVG.

 

Čiže v Inkscape vytvoríme vektorovú grafiku, v Gimpe si upravíme bitmapovú grafiku (fotografie) a toto všetko nakoniec šupneme do Scribusu.

 

vytvorenie vektoru podľa predlohy v Inkscape

 

Na záver ešte raz zhrniem, že pustiť sa do tvorby plagátov alebo časopisov pomocou týchto open source nástrojov nie je nič zložité a kľudne sa môže stať pre niekoho hobby aktivitou.

 

editácia portrétu v Gimpe

 

VIAC INFO O PROGRAMOCH:

 

SCRIBUS

Scribus je počítačový program na sazdbu dokumentov, ktorý funguje v operačných systémoch Windows, GNU/Linux, Mac OS a ďalších. Je šírený pod licenciou GNU GPL, čo napr. znamená, že je dostupný zdarma. Ponúka podporu väčšiny textových a grafických formátov, vrátane SVG, TrueType a OpenType fontov, CMYK a ICC správu farieb, export do PDF, skripty napr. pre automatickú tvorbu kalendárov a mnoho iného. Spojením Scribusu s volne šíriteľným vektorovým editorom Inkscape a rastrovým editorom GIMP vznikne kvalitný balík pre tvorbu dokumentov, ktorý nestojí ani korunu.

 

Kde ho získat?

Môžete ho stiahnuť z CZ stránok a samozrejme aj z oficiálnych stránok.     Užívatelia GNU/Linuxu nájdu Scribus v zdrojoch softwaru svojej distribúcie.

 Logá a propagačné bannery nájdete na stránke Propagujte Scribus.

 

 

 

 

Externé zdroje

www.scribus.net– oficiálne stránky projektu

 

INKSCAPE

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Inkscape je vektorový grafický editor pre osobné počítače. Jeho cieľom je byť všestranným grafickým nástrojom a úplná konformnosť so štandardmi XML, SVG a CSS.

 

Inkscape je schopnosťami podobný programom ako Illustrator, Freehand, CorelDraw, alebo Xara X a to za použitia W3C štandardu škálovatelnej vektorovej grafiky (SVG). Mezi podporované SVG schopnosti patria tvary, cesty, text, značky, klonovanie, priehladnosť, zmena velkosti, farebné prechody, vzorky a zoskupovanie. Inkscape tiež podporuje Creative Commons meta-data, editovanie uzlov, vrstvy, komplexné operácie s krivkami, trasovanie bitmáp, text na krivke, priame editovanie XML a omnoho viac. Inkscape je schopný importovať formáty ako JPEG, PNG, TIFF a ďalšie. Tiež môže exportovat PNG rovnako ako mnoho vektorových formátov.

 

Hlavným cieľom je vytvoriť silný a schopný nástroj na kreslenie plne kompatibilné s XML, SVG a CSS štandardami. Tiež se snažíme pomocou otvoreného a komunitne orientovaného vývoja udržovať stále narastajúcu skupinu uživateľov a vývojárov.

 

Inkscape sa primárne vyvíja pre Linux, ale je multiplatformový a beží na Microsoft Windows, Mac OS X a iných unixových systémoch. Je v aktívnom vývoji a pravidelne sú pridávané nové vlastnosti. Je to slobodný softvér uvoľnený pod licenciou GNU General Public License. Je lokalizovaný aj do slovenčiny.

 

 

Externé odkazy

 

GIMP

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je slobodný nástroj na úpravu obrázkov z projektu GNU.

 

Vlastnosti

GIMP podporuje celú radu funkcií pre prácu s grafikou, okrem iného:

  • široká škála nástrojov (štetec, pero, ceruzka, rozprašovač, guma, pečiatka a ďalšie)
  • práca s kanálmi, vrstvami a cestami
  • grafické filtre a skripty
  • podpora väčšiny rastrových formátov: GIF, JPG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP atd. a mnoho vektorových
  • plná podpora vlastného natívneho formátu XCF a čiastočná podpora natívneho formátu Adobe Photoshopu (PSD)
  • import vektorových obrázkov vo formáte SVG

 

 Externé odkazy

 


Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: