Výber správneho fotopapiera

Napísal Peter Sýkora 29/05/2016 komentár(ov) Fotografická tlač,

Aký typ fotopapiera si mám vybrať na tlač? Lesklý, matný alebo polomatný - saténový?

Toto je veľmi častá otázka a preto si hlavné rozdiely rozoberieme podrobnejšie v nasledujúcich ukážkach:

 

Vidíme že najlepšie výsledky čo sa týka kontrastu a farebného rozsahu dosiahneme jednoznačne s lesklým fotopapierom. Akonáhle sa na tento fotopapier pozeráme z nejakého uhla v ktorom sa nachádza pod tým istým uhlom ľubovolný zdroj svetla (okno, presklenné dvere, žiarovky, neónky, slnko) tak sa nám obraz začne strácať vplyvom odleskov. Preto napr. ak chceme umiestniť obraz s fotografiou v blízkosti okna, mali by sme zvolit matný fotopaier aj za cenu že sa nám zníži celkový kontrast a rozsah farieb. Často používaným kompromisom medzi týmito výhodami a nevýhodami je použiie polomatného fotopapiera s jemnou saténovou štruktúrou. Polomatný fotopapier si zachováva živé farby a nie je ani príliš lesklý. Z tohoto dôvodu je častou voľbou na veľkoformátovú tlač fotografií (hneď po plátne) aj u profesionálnych fotografov. Pri umelom osvetlení miestnosti odlesky na polomatnom fotopaieri prakticky ani nespozorujete.

 

TIPY

Ak chcete dosiahnuť živé farby, vysoký kontrast a menej odleskov zvolte na veľkoformátovú tlač hlavne portrétnych fotografií polomatný /inak nazývaný saténový-satin/ fotopapier.

 

Pokiaľ chcete niečo úplne bez odleskov so zaujímavou štruktúrou, najvyššou životnosťou, prirodzenými farbami a vodeodolné tak jednoznačne treba voliť tlač na matný povrch akým je bavlnené plátno s vysokou gramážou, bavlnené fineartové fotopapiere alebo matný fotopapier.

 

Pre krajinárov považujem za dobrú voľbu aj polomatný barytový fotopapier v prevedení GOLD s oteplujúcim účinkom  a  vysokou gramážou 325g.

 

ZHRNUTIE ZHĽADISKA DOPORUČENÉHO POUŽITIA:

 

  • lesklý fotopapier - malé fotografie do albumov 10x15, 13x18, zdôrazní sýte farby, vysoká ostrosť a kontrast
  • polomatný saténový fotopapier - veľkoformátová tlač, univerzálne použitie
  • matný fotopapier - do veľmi presvetlených priestorov, minimálne odrazy svetla, jemnejší kontrast, prirodzenejšie farby
  • barytový Gold fotopapier - veľkoformátová tlač krajiniek a motívov kde požadujeme sýte a živé farby
  • matné bavlnené plátno a fineartové papiere - veľkoformátová tlač, univerzálne použitie, ideál na potréty a krajinky bez odleskov, prirodzené pastelové farby

 

 

Štítky: tlač fotopapier

Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: