Foto na plátne - rady a tipy

Napísal Peter Sýkora 29/05/2016 komentár(ov) Fotografická tlač,

Z osobných skúseností viem že mnoho ľudí považuje tlač na plátno za omnoho menej kvalitnú formu prezentácie fotografií ako tlač na fotopapier. Som presvedčený že za túto mylnú predstavu môžu zväčšej časti nekvalitné tlačové služby a fotolaby s nevhodnou voľbou tlačových technológií a materiálov používaných na tento účel. Veľmi dôležitá je obsluha tlače, často sú na pozícii grafika alebo tlačiara narýchlo preškolení ľudia z úplne iného fachu bez potrebných znalostí alebo bez záujmu urobiť pre kvalitný výsledok maximum.

 

Pritom tlač na plátno má oproti tlači na fotopapier viac výhod ako nevýhod. Medzi hlavné výhody patrí vodeodolnosť, absencia odleskov, prirodzené podanie farieb a zaujímavá štruktúra povrchu. Nevýhodou oproti lesklému alebo saténového fotopapieru je len nižší kontrast, menej živé farby a kúsok nižšie rozpätie možných odtieňov farieb. Ostrosť je porovnateľná a pri správnom postprocese a prípadnej tekutej laminácii sa dajú dosiahnuť veľmi zaujímavé výsledky. Pre neveriacich odporúčam sa prísť presvedčiť na vlastné oči a prezrieť si samotné výtlačky :-)

 

AKÉ VLASTNOSTI MÁ MAŤ KVALITNE SPRACOVANÉ FOTO NA PLÁTNE?

 

porovnanie-1

1. VYSOKÁ ŽIVOTNOSŤ

Životnosť plátna ovplyvňuje v prvom rade kvalita použitých materiálov pri tlači, čiže v tomto pripade samotné plátno by malo mať primeranú belosť, vysokú gramáž, najlepšie okolo 350-400 g/cm2.  Dôležitá je hlavne použitá technológia tlače - ideálna je na báze pigmentových farieb (atramentová tlač), ktoré sú nezávadné aj pre malé deti (neodparujú sa z nich toxické látky). Dodatočnou zárukou vysokej životnosti je ochrana plátna tekutou lamináciou. Bez tejto úpravy je plátno menej chránené na oteruvzdornosť a môže z neho za určitých okolností opadávať farba. Väčšina služieb na potlač plátna túto ochranu neponúka, čo v kombinácii s nekvalitným plátnom môže viesť až k olupovaniu farby a ku vzniku nepekných škvŕn.

 

 

porovnanie-2

2. VYSOKÁ OHYBNOSŤ

Pri kvalitnom plátne nesmú popraskať hrany v mieste ohybu.

 

 

porovnanie-3

3. KVALITNÉ NAPNUTIE

Napínací systém vo forme napínacích líšt je základným predpokladom pre správne našponovanie plátna. Po niekoľkých mesiacoch vystavenia obrazu v interiérii môže dôjsť vplyvom teplôt k povoleniu plátna na ráme. Toto sa dá eliminovať dopnutím plátna poklepaním na šponovacie kliny. Foto na plátne predávané v hypermarketoch a lacnejších službách takéto systémy nemajú a plátno sa nedá takto jednoducho došponovať.

 

 

porovnanie-4

4. DOBRÝ KONTRAST

Rozdiel medzi kvalitnou a nekvalitnou tlačou najlepšie vidíme na kontraste, farebnej vernosti a hlavne množstve vytlačitelných farebných odtieňov. Na obrázku vidíte rozdiel tlače na plátne medzi profesionálnym plotrom CANON rady IPF a bežnou domácou tlačiarňou. Niektoré online služby a hlavne reklamné agentúry ponúkajú tlač na plátno za pomerne vysokú cenu a pritom používajú menej kvalitné technológie tlače, zamerané vačšinnou na exteriérovú tlač. Tlačiarne pre exteriérovú tlač sú v porovnaní so špecializovanými tlačiarňami pre interiér menej kvalitné hlavne čo sa týka množstva farebných odtieňov ktoré dokážu vytlačiť. Môžeme ich však ľahko rozpoznať na základe týchto vlastností. Treba dať pozor aj pri veľmi nízkych cenách za "plátno" či sa nejedná len o imitáciu plátna tzv. vrecovinu na ktorú sa tlačia reklamy.

 

 

porovnanie-5

5. FAREBNÁ VERNOSŤ

Základom dobrej tlače je farebná vernosť medzi tým čo vidíme na monitore a na výtlačku. Najlepšie ju dokážeme rozpoznať na pleťových farbách. Ak ste z tlačovej služby dostali fotografie s nádychom pleťoviek do červených, modrých alebo zelených farieb znamená to že nemajú správne nastavené výstupy alebo používajú menej kvalitné technológie. Samozrejme za predpokladu že ste im dodali správne podklady, t.j. máte korektne vyváženú bielu farbu alebo ste upravovali fotku na kalibrovanom monitore.

 

 

POZRITE SI DETAIL OBRAZU NA PLÁTNE - ZVAČŠENIE 100% (kliknite na obrázky)

 


Fotoklub CANONliNE

Chceš byť členom fotoklubu? Zdarma dostaneš vždy včas na email najnovšie infošky o súťažiach, akciách a praktické návody o fotení.

* E-mail:

* Meno:

Mám záujem o: