Granátové jabĺčko (Granátovník Púnsky) - angl. Pomegranate. Ide o stromček/ker ktorý dorastá do 6m výšky s otŕnenými konármi. Dužinato-šťavnaté miešky sa vyberajú z rozkrojených plodov a konzumujú sa so semenami alebo bez nich. Šťava ktorá sa pije je osviežujúca a dobrá pri horúčke, prechladnutí, alebo sa z nej robí želé. Chuť granátového jablka pripomínala najviac ríbezle, akurát to nebolo také kyslé. Okolité časti okolo komôrok so semenami boli horkasto trpké - je lepšie sa im vyhnúť. Používajú sa ale proti črevným parazitom a dyzentérii. Vyberanie jadierok je piplačka, ale oplatí sa :-)

 

Granatove_jablko.jpg

 

V minulom článku bola predstavená Carambola, ale nezrelá, preto ponúkam fotografiu správnej zrelosti. Zrelá Granadila pripomínala chuťou trochu egreš, cukrový melón...sladkokyslá chuť.

 

Carambola.jpg

 

Hruška Nashi - Má pevný povrch a je balená v sieťke, aby sa neobila. Dužina je chrumkavá  a pevná, ale nie tvrdá-ľahko sa hryzie. Chuťovo nie je výrazná - slabá , sladká, trochu vodová chuť. Podobne ako naše hrušky. Myslím že sa to neoplatí kupovať, ničím ma to nenadchlo (za tie peniaze si kúpite lepšie veci).

 

Hruska_Nashi.jpg

 

Indická datľa, angl.Tamarind sweet - Ten názov ma prekvapil, lebo tento strom údajne pochádza z afrických saván a dosahuje výšku 30m. Plody sú krehké, do hneda zafarbené struky, ktoré obsahujú sladkokyslú dužinu a tvrdé semená (pripomínajú hovienka-viď obrázok :-)). Na svoje správne dozretie potrebuje obdobie sucha a potom sa dajú skladovať niekoľko mesiacov. Chuťou pripomína zmes lekvárov, ďatlí a sušených čerešní- kyslasté. Pri jedení sa postupuje tak, že sa sa zo struku odstráni škrupina, tuhšie vlákna a semená. Dužina sa konzumuje buď v čerstvom stave, alebo sa používa na dochucovanie orientálnych omáčok.

 

Tamarind.jpg

 

Tamarind_rez.jpg

 

Fejchoa - Je krík pochádzajúci z Južnej Ameriky. Plody vraj neznášajú dlhú prepravu, tak je pre mňa prekvapením že sa objavili v našich predajniach-krajina pôvodu bola uvedená Thajsko. Vôňa pripomína vyprešované šupky od hrozna ktoré začínajú kvasiť, trochu egreš a jahodu, vôňa modrého mydla od fir.FA? ( ten popis berte s rezervou - je dosť subjektívny :-)) Plody majú zelenú farbu s jemne hrboľatým povrchom. Chuťovo v pohode, ale vašu peňaženku nepoteším. Balenie obsahuje 3 plody a cena je cca 2,5 eur.

 

Fejchoa-picture.jpg

 

Oválny Kumkvát, Nagami - angl. Oval Kumquat je vždyzelený krík dorastajúci do výšky 2-4m. Pestuje sa v južnej Číne a Indočíne, ale rozšíril sa aj inde - vzorka pochádzala zo Španielska. Plody sa konzumujú celé aj so šupkou!, ale s čistým svedomím vám to nemôžem odporučiť, lebo neviem či sa náhodou neošetrujú postrekom (ja som kúsok zjedol a necítil som nič podozrivé). Vôňa a chuť je ako po mixe citrónu a mandarinky. Plod pripomína veľkosťou malé slivky 2,5x4,5x2-3cm, a farbou mandarinky. Používajú sa ako kandizované ovocie, dekoračná prísada do šalátov, želé a v Austrálii robia z toho likér. Chuťovo to ujde, ale druhý krát by som dal prednosť niečomu inému.

 

Kumquat-picture.jpg

 

Longan - je Ázijský strom dorastajúci do 40m, ktorý patrí do čeľade mydlovníkovitých. Prečo mydlovníkovitých? Semená sú bohaté na saponín a používajú sa ako šampón. Takže semená nevyhadzovať, ešte treba prať! :-) Chuťovo je podobné ako lichi, ale fádnejšie. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Je sa čerstvé alebo sa používa do dezertov či sladké polievky a sladkokyslé jedlá. Krajina pôvodu vzorky- Thajsko. Ak máte radi liči, tak nie je nad čím rozmýšľať. :-)

 

Longan-picture.jpg

 

Limeta - angl. Lime - je jedným z najpestovanejších citusov v trópoch. Dorastá do výšky 4m a bohato rodí - aj viac ako 1000 plodov! Plod má veľmi kyslú chuť a veľmi aromatickú ovocnú, citrónovú arómu. Používa sa na aromatizovanie malinoviek, alkoholu, a ochucovanie šalátov a jedál. Ide o vcelku bežné ovocie už aj u nás, ktoré je dosť známe a dostupné vo väčšine supermarketov.

 

Limetka.jpg

 

Hruškovec Americký (Avokádo) - angl. Avocado: je vždyzelený rozložitý strom 10-20m pestovaný už indiánmi v strednej amerike. Ide o pomerne známu rastlinu a plody tiež nájdete bežne v supermarketoch. Plod je hruškovitý a obsahuje 25% tuku a množstvo bielkovín. Konzumuje sa surové-lebo varené avokádo zhorkne. Po zbere musia plody odstáť a šupka začne chytať zeleno-fialový odtieň.  Na dotyk sa musí šupka pružne prehýbať - vtedy je zrelé. Potom sa rozreže, kôstka vyberie, posype soľou, korením a pokvapká citrónom alebo octom alebo ináč dochutí. Zostáva len skonzumovať - napr. natierať na chleba s plátkom syra a pod. Veeľmi dobré! :-)

 

Avocado.jpg

 

Chlieb natretý avokádom - nielen pekné, ale aj chutné.

 

Avokadovy_chlieb.jpg

 

A to je záver druhého dielu exotickej ochutnávky. Dúfam že som vás inšpiroval k spestreniu ovocného menu a ak sa mi podarí vypátrať nejaké nové druhy, tak sa o svoje chuťové zážitky veľmi rád podelím. Dobrú chuť! :-)