Na nákup som si vybral Kaufland. Možno so mnou niektorí nebudú súhlasiť, ale majú tam najlepší výber ovocia a aj v najvyššej kvalite. Aspoň v tom v Leviciach. Z pestrej ponuky "exotiky" som vybral tieto druhy : Granadila, Karambola, Physalis, Pitahaja, Kaki, Tamarillo, Kivano.
 

Prvým adeptom bola : Sladká Granadila (Mučenka jazyková) Angl.n.Sweet Granadilla. V prírode rastie ako liana. Keď je zrelá, tak by mala mať farbu žltooranžovú, tak pozor na to čo kupujete. Tá moja mala správnu -chvalabohu Možno so mnou nebudú niektorí súhlasiť, ale na výber ovocia sa mi najviac osvedčil Kaufland. Aspoň:-) . Dužina je sladká, rôsolovitá a plná semien. Šťava sa z nej zvykne riediť s vodou, alebo sa pridáva do iných nápojov. My sme vnútro po prekrojení vyjedli lyžičkou.

 

Granadila

 

Druhá bola Karambola (Egrešovec oblý), po Angl. tiež Karambola. Je to asi 12m strom s krátkym kmeňom-aby ste mali predstavu. Plody majú krásny hviezdicový prierez, takže je to pekné na ozdobenie pohárov s drinkom, alebo ovocné misy. Zrelé je to keď je to žlté, tak pozor. My sme mali zelené, a keďže sme boli netrpezliví, tak sa nám ušlo kyslej chuti. :-) V Ázii konzumujú aj zelenú-nakladajú ju, alebo korenia či robia želé. Robia ju proste aj na slano. Zrelé sa používajú na šťavu, kandizujú a super to je do ovocných šalátov-keď to na tie hviezdy nakrájate, iste mi dáte za pravdu.

 

Karambola

 

Tamarilo - (Rajčiakovec repový),Angl.Tree-tomato je na rozdiel od predchodcov poloker. Náš exemplár bol zrelý, tak uvidíte ko to má vypadať na fotke. Podľa popisu sa to vraj konzumuje ako ovocie, ale ja by som to fakt takto jedol až po ocukrení-má to korenistú chuť. Rozhodne nečakajte čosi sladké. Zvykne sa pridávať do polievok a jedál-kde by som ho uprednostnil. Ale na pohľad vypadá celkom lákavo.

 

Kaki, Hurmikaki - (Ebenovník rajčiakový), Angl.Kaki plum, patril medzi to najlepšie čo sme skúšali. Plody toho stromu mi z diaľky pripomínali marhule, a podobne aj chutili. Toto je prvé ovocie ktoré bez obáv odporúčam. Vraj obsahujú Tanín kým nie sú zrelé, ktorý sa stráca varením...my sme mali zrelé a chutili dobre, hoci sa pravdepodobne zberali nedozreté...Každopádne by mali byť oranžové a mäkké. Majú široké využitie- spomeniem aspoň marmelády a ako prísada do zmrzliny musí mať svoje čaro. Kaki je na fotke s Tamarilom v hornej časti taniera.

 

Tamarilo

 

Potom došlo Kivano - Angl. Horned cucumber. Tak toto si kupujte len na ozdobu ! :-) Patrí do čeľade tekvicovitých a tak aj chutí - ako prestarnutá uhorka ! :-) Po odfotení a ochutnaní putovalo milé Kivano na kraj stola k odpadkom.

 

Kivano

 

Pitahaja - (Hylocereus zvlnený), Angl. Strawberry pear je popínavý kaktus s nádhernými plodmi !Toto ovocie suverénne vyhralo súťaž krásy u všetkých. Neodfotil som to dobre, tak bohužiaľ uvidíte len vnútro..Rôsolovitá dužina je sladká a dobre sa je pomocou lyžičky, ktorou sa pekne odkrajuje. Domáci ju zvyknú pripravovať tak, že ju roztlačia, zriedia s vodou a ľadom a osladením vznikne osviežujúci nápoj.

 

Pitahaja

 

Zlatý klinec na koniec : Physalis - (Machovka peruánska), Angl. Cape gooseberry je asi 2m vysoká bylina, na ktorej sa tvoria bobule obalené kalichom. Chutilo nám to asi najviac, a pritom to nebolo až tak strašne drahé. Bolo tam snáď okolo 10ks zabalených v krabičke. Má do dlhú trvanlivosť, čo je praktické ak ovládate svoje vášne a nechcete to zmlsnúť ihneď. Naše mali kalichy sfarbené do žltozelena a boli dobrou chuťou. Jedzte len bobule-kalich vyhodiť ! :-) Mne to chuťovo pripomínalo jahody..Obsahujú veľa vitamínu C, a domáci ich zvyknú variť dokopy s chilli papričkami z čoho vznikne koreniaca omáčka k mäsu. Obrázok nemám, preto Vám ponúkam aspoň odkaz na stránku kde je odfotená :

http://en.wikipedia.org/wiki/Physalis_peruviana

 

Ceny ovocia boli v priemere okolo 35 sk, ale za Pitahaju a Kivano to bolo okolo 70sk ! Pri pomyslení na Kivano ma až srdce bolí.. :-)

Tak to bolo naše malé kulinárske dobrodružstvo. Snáď sa z neho poučíte, aby ste neurobili tie isté chyby - aj keď sa hovorí, že vlastná skúsenosť je k nezaplateniu ! :-)

P.S. Viete o tom, že čierne a biele korenie je to isté ? Biele je len jadrom zbaveným dužiny, ktoré sa pomelie a trochu odlišné chuťové vlastnosti. Aj podrobnosti možno nabudúce. Ahojte.